Άνθρωποι και βιβλία – βιβλία κι άνθρωποι

bookstore

Εδώ και κάμποσο καιρό λειτουργεί επί της Κολοκοτρώνη ένα «bazaar» βιβλίων, το οποίο, εξ’ αιτίας του υπερ-διευρυμένου ωραρίου του, αποτελεί όαση για φανατικούς βιβλιοφάγους σαν εμένα. Όποιος -ολίγον τι αντικοινωνικός- βιβλιοσκώληκας τυχαίνει να βρίσκεται στο κέντρο και να περνάει από εκεί κατά τις βραδινές ώρες, έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα μικρό διάλειμμα από τις «κοινωνικές υποχρεώσεις» του (βόλτα, ποτό, συναναστροφή με ανθρώπους) και να αφιερώσει λίγο από το χρόνο του σε ένα «speed dating» με βιβλία. Ο χρόνος που θα πάρει αυτή η διαδικασία εξαρτάται φυσικά, από την υπομονή των ανθρώπων που τον συνοδεύουν και κατά πόσο είναι αυτοί διατεθειμένοι να υπομείνουν την παραξενιά του – διότι, παρότι προσωπικά δεν το παραδέχομαι, κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται περί παραξενιάς, το να θες να μπεις σε ένα βιβλιοπωλείο στις τρεις τα ξημερώματα κι ενώ βρίσκεσαι ανάμεσα σε δύο ποτά.

Έχοντας την τιμή και την τύχη να συναναστρέφομαι άτομα που αποδέχονται αυτήν (τουλάχιστον) την παραξενιά μου, κατάφερα να μπω περισσότερες από μια φορές στο bazaar αυτό και να χαζέψω τα ράφια και τους πάγκους του, φεύγοντας μάλιστα με διαμαντάκια σε χαμηλές τιμές. Κατόπιν όμως διαφόρων συζητήσεων με διαφορετικά άτομα πάνω στο θέμα «bazaar της Κολοκοτρώνη», παρατήρησα κάτι που μου έκανε τρομερή εντύπωση· οι περισσότεροι απέφευγαν να αγοράσουν κάτι από εκεί, με τη δικαιολογία ότι «οι εκδόσεις δεν ήταν καλές», κάτι το οποίο σημαίνει μάλλον ότι το εξώφυλλο δεν είναι τόσο ελκυστικό, ότι η μετάφραση του βιβλίου ίσως δεν είναι η άριστη και ότι η ποιότητα του χαρτιού η συνηθισμένη.

Έτσι έφτασα στη διαπίστωση ότι ούτε καν τα βιβλία δε γλυτώνουν από τη σκληρή κριτική και την «ταμπελοποίηση» της σύγχρονης κοινωνίας. Σε οτιδήποτε κι αν βλέπουμε βάζουμε μια καρτέλα, το κατατάσσουμε σε νοητά συρτάρια, ανάλογα με την τιμή του, το περιεχόμενο, την εμφάνιση. Νόμιζα ότι οι άνθρωποι ήταν το κατώτατο σκαλοπάτι αυτής της κατάντιας, αυτού του εξευτελισμού της ζωής. «Αυτός είναι χοντρός», «εκείνη είναι φρικιό», «ο τάδε είναι αδερφή», «η δείνα είναι μίζερη». Πάντα και παντού ταμπέλες, που να σε ορίζουν ασφυκτικά, να σε ζυγίζουν και να βγάζουν πόσο αξίζεις, μετά από ένα βιαστικό ξεφύλλισμα των πέντε δευτερολέπτων. «Σιγά μην αγοράσω κινέζικο κινητό, μαζεύω λεφτά να πάρω το καινούριο iPhone». «Το βράδυ μην πεις στο Μπάμπη για το club, θα φάμε πόρτα έτσι όπως ντύνεται σαν άστεγος». Και τώρα «δε θα αγοράσω αυτήν την έκδοση της Θείας Κωμωδίας του Δάντη, γιατί σκανάρω το ISBN και δε μου το βγάζει στο Goodreads».

Ταμπέλες, ταμπέλες, ταμπέλες. Δε λέω, δικά σου λεφτά είναι, έχεις απόλυτο δικαίωμα κι ελευθερία να επιλέξεις εσύ πώς θα τα ξοδέψεις. Αλλά, εάν πρόκειται για βιβλίο, έχει αλήθεια τόσο μεγάλη διαφορά η έκδοση; Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να αντισταθώ και να μην αγοράσω το βιβλίο που έψαχνα καιρό, ακόμη κι αν είναι γραμμένο χειρόγραφα, και μάλιστα σε ορνιθοσκαλίσματα χειρότερα από αυτά που κάνει γιατρός σε συνταγή. Το βιβλίο είναι γνώση, εμπειρία, περιπέτεια. Το ίδιο ταξίδι θα κάνετε μαζί, είτε είναι εκδόσεις Penguin είτε εκδόσεις Πριτσαπήδουλας και Υιός. Και το ίδιο ακριβώς ισχύει με τους ανθρώπους. Πώς γίνεται να απορρίπτεις κάποιον, έχοντας μείνει μόνο στο εξώφυλλο; Τι σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις το δικαίωμα να του ζωγραφίσεις στο κούτελο μια λέξη με μαρκαδόρο και να του πεις «εσύ θα πας να κάτσεις εκεί, μαζί με τους υπόλοιπους ομοίους σου»;

_books_by_funkeymunkey17

Advertisements

About georgeptl

The creator of this blog is a 25 year old pharmacist, living and loving in Athens, Greece. Incurably in love with Love, he doesn't like to give up. His target? To prove that anything is possible, if we want it bad enough!
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s